Bekkenbodemdysfunctie ontstaat wanneer de spieren van de bekkenbodem te zwak, te gespannen of niet goed gecoördineerd werken. De bekkenbodem speelt een belangrijke rol in de controle van blaas, darmen, seksuele functie en de ondersteuning van de onderrug en het bekken. Verstoringen in dit gebied kunnen leiden tot een breed scala aan klachten, die zowel fysiek als mentaal impact hebben op het dagelijks leven. De klachten komen voor bij zowel mannen als vrouwen.

De bekendste symptomen van bekkenbodemdysfunctie
Herken je deze symptomen?
Bij Spine Clinics bieden we gespecialiseerde behandelingen om je klachten effectief aan te pakken. Maak vandaag nog een afspraak!
Heb je nog twijfels? Maak dan gratis en vrijblijvend met ons kennis.
- Incontinentie of moeite met plassen
Ongewild urineverlies, aandrang of moeite met volledig leegplassen komt vaak voor. - Pijn in het bekken, onderrug of stuitje
De pijn kan zeurend, dof of drukkend aanvoelen en wisselt in intensiteit. - Pijn bij zitten, vrijen of ontlasting
Overactieve bekkenbodemspieren kunnen leiden tot gevoeligheid bij druk of activiteit. - Drukgevoel of verzakking
Sommige mensen ervaren een zwaar of uitpuilend gevoel in het bekkengebied. - Verstoorde ademhaling of houdingsproblemen
Bekkenbodemdysfunctie gaat vaak samen met een verstoorde rompspanning en ademhaling.
De bekendste symptomen van bekkenbodemdysfunctie
Herken je deze symptomen?
Bij Spine Clinics bieden we gespecialiseerde behandelingen om je klachten effectief aan te pakken. Maak vandaag nog een afspraak!
Heb je nog twijfels? Maak dan gratis en vrijblijvend met ons kennis.

Wat veroorzaakt jouw bekkenbodemdysfunctie?
Bekkenbodemdysfunctie kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt, waaronder:
- Zwangerschap en bevalling
Spanning, uitrekking en trauma van de bekkenbodem tijdens de zwangerschap of geboorte kunnen de spierfunctie verstoren. - Chronische stress of trauma
Psychologische spanning zorgt voor verhoogde spierspanning en verstoorde coördinatie. - Te zwakke of juist te gespannen bekkenbodemspieren
Een verkeerde spierspanning kan de samenwerking en controle verstoren.
- Houdings- en bewegingsproblemen
Instabiliteit of blokkades in de lage rug, heupen of SI-gewrichten beïnvloeden de bekkenbodem. - Chirurgische ingrepen of littekenweefsel
Bijvoorbeeld na prostaatoperaties of keizersnedes kan er functieverlies ontstaan. - Langdurig verkeerd ademhalings- en persgedrag
Bijvoorbeeld bij chronisch hoesten, constipatie of verkeerd buikdrukgebruik.
Staat je vraag er niet bij? Neem contact met ons op.
Dat wordt bepaald door een gericht onderzoek, eventueel in samenwerking met een bekkenfysiotherapeut. Spierspanning, timing en functie worden getest.
Ja. Door de wervelkolom, het bekken en het zenuwstelsel te optimaliseren, verbeteren de aansturing en functie van de bekkenbodem vaak aanzienlijk.
Bij Spine Clinics combineren we chiropractische manipulaties, houdings- en bewegingsanalyse, ademhalingsoptimalisatie en zonodig doorverwijzing naar bekkenfysiotherapie.
Zeker. Ook mannen kunnen bekkenbodemdysfunctie ontwikkelen, bijvoorbeeld na prostaatproblemen of bij lage rug- en bekkenklachten.
Veel patiënten verbeteren sterk met de juiste begeleiding. De mate van herstel hangt af van de oorzaak, duur van de klachten en de motivatie om actief te oefenen.
Weer controle en vertrouwen in mijn lichaam
Na mijn tweede bevalling hield ik last van een zwaar gevoel in mijn bekken, rugpijn en urineverlies. Bij Spine Clinics bleek dat mijn bekkenbodem en rug onvoldoende samenwerkten. Na chiropractische behandeling en gerichte adem- en houdingoefeningen kreeg ik mijn controle stukje bij beetje terug.
– Laura, 34 jaar
